10 Ocak 2014 Cuma

Protein Tozu Zararlı mıdır?

Protein
Vücut geliştirmeye başlayan hemen hemen herkes bu sorunun cevabını merak eder. Protein tozunun bilimsel olarak açıklanmış herhangi bir zararı yoktur. Ben de kendi yaptığım araştırmalar sonucunda protein tozunun bir zararı olmadığı kanısına vardım. Ayrıca ‘kullanmayı bırakınca sarkıyormuş’ gibi bir şey de söz konusu değil.

Vücudumuzdaki kasları bir inşaat olarak düşünürsek proteinler bu inşaatın tuğlasıdır. Karbonhidratlar ise işçileri. Herkes hiç protein ve karbonhidrat almadan da kendi bünyesine göre bir yere kadar vücudunu geliştirebilir ama daha fazla ilerleme sağlayamaz.
Protein tozu kullanırken bilinmesi gerekenler:
-Öncelikle protein tozuna başlamak için en az 3 aylık bir vücut geliştirme temelinizin olması gerekir. İlk önce kaslarınızın hakkını verecek kadar antreman yapmalı, çalıştığınız ağırlıkları arttırmalısınız. Ne zaman ki artık gelişemediğinizi hissediyorsunuz, o zaman protein tozuna başlamalısınız. Bu da dediğim gibi en az 3 ayınızı alır.
-Protein tozunun zararı ispatlanmamış olsa da fazla protein alımı karaciğerinizi yorar. Bu nedenle 1 kutu protein tozu kullandıktan sonra 1 ay ara verilmesi uzmanlar tarafından önerilir. Ayrıca vücut sürekli kullanımda proteinleri aldığınız besinlerden sindirmek yerine protein tozundan almaya alışır. Ara vermek bu anlamda da iyidir.
-Protein tozları sindirimi kolay olup hemen kana karıştığı için besinlerden aldığınız proteinlere göre size daha fazla yardımcı olur. Bunun için genellikle antremandan önce ve  antremandan hemen sonra kullanılması önerilir. Yine de tozu aldığınız kişiye ne zaman ve ne kadar kullanmanız gerektiğini sorun.
-Protein tozu sizi Herkül yapmaz. Farklı beklentilere girmeyin. Sadece kaslarınızın besin ihtiyacını karşılar. Çalışmanıza ve dinlenmenize dikkat etmelisiniz.
-Düzenli kullanımda protein tozu vücuda günlük 50-60 gr protein  sağlar. Bu da 250 gr tavuk göğsüne denktir. Günümüzde 250 gr tavuk göğsü yaklaşık 2,5 liradır.
-Yeterince ağır antremanlar yapmıyorsanız aldığınız proteinler kaslarda kullanılmayacağı için vücutta yağ olarak depolanır. Onun için ne zaman başlamanız gerektiğine siz karar verin.

  Son olarak benim fikrimi sorarsanız protein tozunun zararı olmadığına inandığım halde kullanılmamasını tavsiye ederim. Şahsen kendim de kullanmıyorum. Yukarıda yazdığım besin değerlerine göre kilo başına 2gr protein alacak şekilde beslenirseniz protein tozuna ihtiyaç duymazsınız. Tabi eğer hedefiniz yarışmalara katılmak değilse.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder