10 Ocak 2014 Cuma

Vücut Geliştirmede Beslenme ve Dinlenme

Güzel bir vücuda sahip olabilmek için salonda çalışmak kadar beslenmek ve dinlenmek de önemlidir. Burada unutulmaması gereken şey kasların çalışırken değil de dinlenirken geliştiğidir. Kaslar beslenmek ve kendini yenilemek için en az 36  saate ihtiyaç duyar. Bu da bir gün antreman yapıp bir gün dinlemeniz gerektiği anlamına gelir. Ayrıca bu sürede uyku düzeninizin olması şarttır.

Beslenme ise bu sporla uğraşanların en çok dikkat ettiği konulardan birisidir. Az yağlı, bol karbonhidratlı ve bol proteinli beslenirseniz istediğiniz vücudu elde etmeniz kolaylaşır.
Profesyoneller karbonhidrat ihtiyaçlarını daha çok pirinç lapasından karşılarlar. Protein için ise en çok tavuk tercih edilir. Pratik olması açısından ton balığı yemeniz de protein ihtiyacınızı karşılamanıza yardımcı olur.

Aşağıdaki tabloda kendi amacınıza göre bir diyet programı hazırlayabilirsiniz. Unutmayın hacim kazanmak isteyen bir vücut geliştirmeci günlük kilo x 1,5-2gr protein almalıdır. Yani 70 kg’ lık birisi günlük 105-140 gr protein almalıdır. Karbonhidratı ise kilo x 2,5 g yani 175 gr olarak ayarlamalıdır. Yalnız kilo verip kas yapmak isteyen sporcuların karbonhidratı azaltmaları gerekebilir.

Burada unutulmaması gereken şey insan vücudunun 2 saatte en fazla 30-40 gr proteini sindirebildiğidir. Fazlası vücuttan atılır. Onun için kendi beslenme programınızı yaparken bir öğünde en fazla 30-40 gr protein almaya özen gösterin.
Yiyecek Maddesi (100gr.)
K.
Kalori
Protein
(gr.)
Yağ
Toplam
(gr.)
Yağ
Doyma
mış
(gr.)
Karbon
hidrat
(gr.)
Koles
terol
(mg.)
Kals.
(mg.)
Demir
(mg.)
A
(mg.)
C
(mg.)
SÜT VE SÜT ÜRÜNLERi
İnek sütü (yağlı normal süt)
64
3.2
3.5
.
4.7
.
120
0.1
30
2
İnek sütü (yağsız)
34
3.5
0.1
.
4.8
.
123
-
-
-
Yoğurt (yağlı)
68
3.9
3.8
0.1
4.6
10
120
0.1
32
1
Yoğurt (yağsız)
38
4.4
0.1
+
4.9
+
143
0.1
1
2
PEYNİR
Beyaz peynir (yağlı)
289
22.5
21.6
.
0,0
Beyaz peynir (yağsız)
99
19,0
0,7
3,8
Dil peyniri (%20 yağlı)
110
11,9
5
.
+
Kaşar peyniri
404
27,0
31,7
1,4
Taze kaşar peyniri (%30 yağlı)
265
26,4
16,2
.
+
YUMURTA
1 yumurta (57 gr. büyük boy)
82
7,0
6,0
1,2
+
270
30
1,0
150
+
1 yumurta sarısı
(orta büyük.)
60
2,8
5,4
1,1
0,1
5
21
3
.
0
YAĞLAR
Ayçiçek yağı
898
0
99,8
63,0
.
0
.
.
4
.
Margarin
729
0,5
80,5
24,8
0,5
0
10
+
588
+
Mısırözü yağı
899
0
99,9
56,0
0
0
15
1,3
23
.
Soya
yağı
899
0
99,9
60,0
0
0
.
.
.
.
Zeytin
yağı
897
0
99,6
8,0
0,2
0
1
0
.
.
Tereyağı
754
0,7
83,2
2,7
0,7
240
13
0,1
653
+
BALIK VE DENİZ ÜRÜNLERİ
Alabalık
102
19,5
2,7
0,4
+
55
18
1,0
45
.
Dil
balığı
83
17,5
1,4
.
.
60
24
0,8
10
0
Kalkan
82
16,7
1,7
.
.
.
17
0,5
+
+
Karides
80
16,8
1,4
.
.
138
92
1,8
141
2
Lüfer
117
20,5
3,5
.
0
Levrek
93
19,2
1,2
.
0
Palamut
168
24,0
7,3
.
0
Sardalya
124
19,4
5,2
.
0
.
85
2,5
.
.
Uskumru
180
18,8
11,6
.
0
36
5
1,2
+
.
Ton balığı
283
23,8
20,9
.
.
42
7
1,2
370
.
KÜMES HAYVANLARI
Tavuk
133
20,6
5,6
1,2
.
75
12
1,8
10
2
Tavuk (göğüs)
99
22,8
0,9
0,2
.
75
14
1,1
.
.
Tavuk (but)
110
20,6
3,1
0,6
.
75
15
1,8
.
.
Tavuk (ciğeri)
135
22,1
4,7
.
1,2
185
18
7,4
2 mgr.
28
Hindi
249
19,2
19,1
4,4
.
.
25
1,4
.
.
Hindi (göğüs)
105
24,1
1,0
0,3
.
60
.
1,0
.
.
Hindi (but)
114
20,5
3,6
0,9
.
75
19
3,1
+
.
KOYUN KUZU
Yağsız et
112
20,4
3,4
0,1
.
70
12
1,8
.
.
Göğüs eti
381
12,0
37,0
.
.
.
9
2,3
.
.
Bonfile
112
20,4
3,4
0,1
.
70
12
1,8
.
.
But (normal yağlı)
234
18,0
18,0
0,7
.
70
10
2,7
.
.
Pirzola
348
14,9
32,0
0,7
.
70
9
2,2
.
.
Yiyecek Maddesi (100gr.)
K.
Kalori
Protein
(gr.)
Yağ
Toplam
(gr.)
Yağ
Doyma
mış
(gr.)
Karbon
hidrat
(gr.)
Koles
terol
(mg.)
Kals.
(mg.)
Demir
(mg.)
A
(mg.)
C
(mg.)
Yürek
157
16,8
10,0
0,4
.
140
1
.
.
.
Beyin
125
10,9
9,1
.
.
3150
5
3,8
.
15
Karaci€er
121
21,2
4,0
.
.
120
4
12,4
9,5
mgr.
31
Dil
187
13,5
14,8
.
.
.
19
3,1
+
7
DANA ETİ
Yapğsız et
101
21,9
1,5
.
.
.
.
.
.
.
Bonfile
95
20,6
1,4
.
.
90
12
.
.
1
Göğüs eti
131
18,6
6,3
.
.
.
11
3,0
.
1
But
97
20,7
1,6
0,1
.
90
13
2,3
+
+
Pirzola
112
21,1
3,1
0,2
.
90
13
2,1
+
+
Yürek
121
12,2
7,6
0,5
1,0
140
16
2,2
9
5
Beyin
110
10,1
7,6
0,3
0,5
3150
12
2,5
0
23
Karaciğer
124
18,0
4,0
0,6
4,0
250
4
10,2
4mgr
39
Böbrek
128
16,7
6,4
0,2
0,8
350
10
3,4
21
13
Dil
128
17,1
6,2
.
0,9
140
9
3,0
0
.
ŞAKUTERİ
Salam
518
17,8
49,7
5,0
.
85
35
.
.
.
Sosis
240
13,1
20,8
2,0
0
100
8
1,8
0
.
Jambon
182
17,6
10,6
3,1
Kavurma
670
20,0
65,5
0,2
Past›rma (orta yağlı›)
250
29,5
13,9
0
Sucuk
450
21,4
40,8
0
Et tableti (kuru)
350
22,0
26,5
6,0
.
175
.
.
0
TAHIL ÜRÜNLERİ
Kepekli un (kabuklu buğday)
351
11,7
2,7
.
70,0
.
33
2,0
.
.
Beyaz un
349
5,5
0,8
0,3
80,2
.
11
1,0
.
.
Arpa
340
11,0
2,1
0,8
72,0
.
38
2,8
0,25
0
Yulaf
364
12,6
7,1
3,0
63
.
79
.
.
+
Mısır (tane)
355
9,2
3,8
1,6
71,0
.
15
1,5
90
0
Patlamış mısır
403
12,7
5,0
2,0
76,7
.
11
1,7
.
0
Mısır unu (doğal)
368
9,0
4,0
2,2
74,0
.
19
2,3
150
0
Pişmiş sütlü mısır (1 koçan)
65
2
1
.
16
Pirinç (tane doğal)
371
7,4
2,2
0,4
75,4
.
23
2,6
0
0
Pirinç unu
351
7,2
0,7
0,1
79,0
.
7
0,4
0
0
Çavdar unu
343
8,0
1,1
.
74,6
.
20
2,2
.
.
Buğday unu
347
10,9
1,1
.
72,6
.
16
2,0
25
0
Buğday kepek unu
323
11,7
2,0
.
60,4
.
40
3,0
50
0
EKMEK
Beyaz ekmek
258
7,5
1,8
.
51,0
.
25
0,9
.
0
Kepekli ekmek
236
7,5
1,5
.
46,8
.
26
1,7
.
0
Kepek ekmeği
213
7,2
1,2
.
40,6
.
95
2,0
.
0
Beyaz tost ekmeği
268
8,5
3,9
.
49,2
.
25
0,9
.
0
Çavdar ekmeği
216
7,5
1,4
.
45,0
.
20
1,9
0
0
Diyet etimek
(1 dilim kepekli)
24
Beyaz ekmek
(1 dilim)
65
Susamlı
kraker
(2 ince çubuk)
35
Yiyecek Maddesi (100gr.)
K.
Kalori
Protein
(gr.)
Yağ
Toplam
(gr.)
Yağ
Doyma
mış
(gr.)
Karbon
hidrat
(gr.)
Koles
terol
(mg.)
Kals.
(mg.)
Demir
(mg.)
A
(mg.)
C
(mg.)
Çubuk kraker
(2 tane orta boy)
45
Corn-flakes
377
7,6
0,7
.
85,0
.
.
.
.
.
Kraker
450
11,0
14,0
.
70
.
.
.
.
.
Çikolatalı bisküvi
545
7,5
33,5
.
53,5
.
.
.
.
.
Makarna
367
13,0
3,0
0,6
72,0
94
20
2,1
60
.
KURUYEMİŞ
Ayçiçeği (iç)
524
27,0
36,0
.
23,0
.
100
7,0
.
.
Badem (iç)
640
19,0
54,0
11,0
19,5
.
234
4,7
23
+
Ceviz (iç)
690
15,0
64,0
48,0
13,5
.
70
2,1
10
15
F›nd›k (iç)
656
13,0
61,0
23,0
13,7
.
225
3,8
4
3,0
Fıstık (iç-kavrulmuş)
629
26,0
49,0
15,0
21,0
.
75
2,3
110
.
Şamfıstığı (iç)
638
19,0
54,0
10,0
19,0
.
130
7,3
70
KURUBAKLAGİLLER
Bakla (iç)
309
23,9
2,0
.
48,9
.
.
.
.
.
Bezelye (iç)
347
23,0
1,4
.
60,7
.
45
5,2
26
1,10
Nohut
346
20,0
5,0
.
57,0
.
140
6,5
45
0
Kurufasulye
326
22,0
1,6
.
56,0
.
105
6,1
100
2,0
Mercimek
331
23,5
1,4
.
56,2
.
74
6,9
25
.
Soya fasulyesi
406
35,0
18,0
10,9
26,0
.
260
8,6
95
0
TAZE SEBZE
Bezelye
79
6,3
0,5
+
12,4
0
26
1,9
63
27
Domates
21
1,1
0,2
+
3,7
0
13
0,5
133
24
Ispanak
30
3,2
0,3
+
3,7
0
93
3,1
816
51
Havuç
41
1,1
0,2
+
8,7
0
37
0,7
1100
8
Fasulye
35
1,9
0,3
+
6,1
0
56
0,8
60
19
Kabak
28
1,6
0,1
+
5,1
0
30
0,5
58
16
Kereviz
40
1,7
0,3
+
7,4
0
55
0,5
3
10
Karnabahar
27
2,4
0,2
+
4,0
0
22
1,1
21
69
Lahana
25
1,3
0,2
+
4,6
0
49
0,4
10
47
Brüksel lahanas›
52
4,9
0,6
+
6,7
0
36
1,5
55
102
Kuşkonmaz
26
2,2
0,2
+
3,8
0
22
1,0
50
28
Maydanoz
60
4,4
0,4
+
9,8
0
245
8,0
1207
166
Marul
17
1,4
0,2
+
2,2
0
23
0,7
150
10
Mantar
27
2,7
0,3
+
3,3
0
10
1,1
.
4
Mısır (taze süt mısır)
103
3,0
1,2
+
20,0
0
7
0,5
120
12
Kırmızı lahana
30
1,7
0,2
+
5,3
0
2
.
.
3
Patates
72
2,0
+
+
16,0
0
15
1,0
2
22
Patl›can
25
1,2
0,2
+
4,5
0
12
0,4
5
5
Salatalık (hıyar)
13
0,8
0,2
+
2,0
0
15
0,5
28
+
Sarımsak
136
6,1
0,1
+
27,5
0
38
1,4
.
14
Soğan
40
1,5
0,2
+
8,1
0
27
0,5
33
10
Enginar
55
2,4
0,1
+
3,4
0
53
1,5
17
8
Turp
19
1,0
0,1
+
3,4
0
32
0,9
+
29
Pırasa
27
1,8
0,4
+
4,0
0
120
2,0
333
30
Yeşil biber
24
1,2
0,3
+
4,1
0
10
0,7
100
140
Şalgam
46
1,1
0,2
+
9,9
0
66
0,4
58
43
Yiyecek Maddesi (100gr.)
K.
Kalori
Protein
(gr.)
Yağ
Toplam
(gr.)
Yağ
Doyma
mış
(gr.)
Karbon
hidrat
(gr.)
Koles
terol
(mg.)
Kals.
(mg.)
Demir
(mg.)
A
(mg.)
C
(mg.)
MEYVELER VE MEYVE SULARI
Armut
(1 tane orta boy)
100
1
1
+
24
0
Ayva
63
0,4
0,3
+
14,6
0
11
0,7
10
14
çilek
37
0,8
0,5
+
7,3
0
24
1,0
13
62
Erik (olgun)
67
0,6
0,1
+
16,0
0
16
0,5
35
5
Greyfurt
43
0,6
0,2
+
9,8
0
18
0,4
3
41
Elma
60
0,2
0,6
+
13,5
0
7
0,3
.
7
Hurma
300
2,0
0,5
+
71,9
0
61
2,5
5
2
İncir
78
1,3
0,4
+
17,4
0
45
0,6
8
3
Kavun (kabuksuz)
21
0,6
.
.
5,0
0
14
0,2
100
10
Kayısı
55
1,0
0,2
+
12,3
0
17
0,6
298
10
Kiraz
72
1,1
0,4
+
16,1
0
20
0,4
13
13
Limon
38
0,9
0,5
+
7,4
0
19
0,6
3
53
Mandalina
45
0,6
0,2
+
10,2
0
37
0,4
57
32
Muz
96
1,1
0,2
+
11,9
0
8
0,7
38
11
Portakal
53
1,0
0,2
+
11,9
0
42
0,4
15
50
Şeftali
43
0,7
0,1
+
9,8
0
8
0,5
73
8
üzüm (tane)
73
0,7
0,3
+
16,9
0
15
0,5
5
4
Vişne
62
1,1
0,4
+
13,6
0
15
0,5
5
11
Elma suyu
94
0,2
+
+
21,2
0
Greyfurt suyu
78
1,2
.
.
18
Limon suyu
70
0,66
.
.
15,8
Portakal suyu
94
1,33
.
.
21,2
Havuç suyu
54
1,26
.
.
12,0
Domates suyu
44
2,0
.
.
7,8
ALKOLSÜZ İÇECEKLER
Gazoz
105
0
0
0
27,0
Limonata
105
0
0
0
27,0
Tonik
71
0
0
0
18,0
Meyveli gazozlar
105
0
0
0
27,0
Cola
89
0
0
0
23,0
Diyet cola
2
0
0
0
+
Kahve
(şekersiz)
2
0
0
0
0,5
Çay
(Şekersiz 1 bardak)
1
0
0
0
+
Maden suyu
0
0
0
0
0

Kendimden örnek vermem gerekirse spor yaptığım zamanlar gün içinde yediklerim ;
Sabah kalkar kalkmaz 1 bardak süt (250 ml =7.5 gr protein)
Kahvaltıda 2 tam yumurta + yaklaşık 30 gr peynir (6gr x2 + 6 = 18 gr)
1 haşlanmış patates (Karbonhidrat için)
Zeytin, domates, salatalık ve çay
1-2 dilim ekmek
Kahvaltıdan yaklaşık 1 saat sonra 1 bardak daha süt (250 ml = 7.5 gr protein)
Öğle yemeğinde eğer evde değilsem okulda tabldotta yemek yiyorum. Muhakkak pilav, makarna veya bulgur pilavı oluyor. Yanında evden getirdiğim yaklaşık 100 gr. lık haşlanmış tavuk göğsü yiyorum. (Tabldottaki yemeklerle birlikte ortalama 30-35 gr protein)
Akşamüzeri yine okulda yiyorum. Bu sefer sebze yemeği tercih ediyorum. Eğer okulda değilsem de protein düşünmeksizin sağlıklı olduğuna inandığım her şeyi yiyorum. Yanında yine 100 gr haşlanmış tavuk göğsü… Bazen de ton balığı yiyorum. (25-30 gr protein)
Spordan hemen sonra bir muz yiyorum.
Gece boyunca da 2 bardak süt içiyorum. ( 500 ml = 15 gr protein)
Bunların dışında gün içinde sarı leblebi yiyorum. Hem bitkisel proteini yüksek hem de karbonhidrat kaynağı..
Bu hesaba göre günde 105-115 gr arası hayvansal protein alıyorum. 70 kilo olduğum için kilo başına 1,5 gr protein almış oluyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder