26 Aralık 2013 Perşembe

Protein Barları

Protein Barları

Enerji barı olarak da bilinen protein barları, kilolardan kurtulmaya ve yağlanmadan kas yapmaya yardımcı olan bir besindir. Protein barları protein ihtiyacını karşılayan ve açlığı sağlıklı bir şekilde bastırmayı sağlayan bir yiyecektir. Aynı zamanda vücut çalışanlar için yapılan egzersizlerden sonra kas yapmaya yardımcı olduğu da bilinmektedir. Özellikle kas yapmak isteyen kişilerin ihtiyaç duyulan proteini hızlı bir şeklide temin etmeleri gerekir ve protein barları bu ihtiyacı karşılar.
Protein barlar kolayca açılıp tüketilebilen, paketlenmiş ve çantaya ya da cebe sığabilen bir besindir. Protein barları tıpkı bir kek ya da çikolata yiyormuş hissi verir. Ancak bu besinlerden farklı olarak içerdiği yüksek protein ile incelmeye ve vücudu şekle sokmaya yardımcı olur. Ayrıca protein barları ile gerçek gıdalar tüketilemediği zaman ihtiyaç olan protein miktarı karşılanır. Diğer besinlere oranla daha yavaş bir şekilde sindirildiğinden öğünler arası açlığı bastırmak için bir ara öğün olarak tüketilebilir.
İçerisinde özellikle whey proteini bulunan protein barları zayıflamak isteyenlerin ve karın bölgesindeki yağlardan kurtulmak isteyenlerin öncelikli tercihidir. Whey proteini diğer adıyla peynir altı suyu proteini, kaslarını geliştirmek isteyen sporcular tarafından kullanılan bir protein desteğidir. Ayrıca whey proteininin bedeni şekillendirmek adına diğer proteinlerden  daha etkili olduğu kabul edilmektedir. Whey proteini, amino asit içermesinin yanı sıra besin değerleri açısından oldukça zengindir. Yaklaşık %65 oranında beta – laktoglobulin ve %25 oranında alfa – laktalbumin içerir. Bunun yanı sıra whey proteini niasin vitaminini de etkinleştirmeyi sağlar, ki niasin iştah kontrolünde olumlu yönde etki yapar.
İşte evde kolayca yapılabilecek basit bir protein barı tarifi:
Malzemeler: 6 çay bardağı kadar yulaf, 2 çay bardağı yağsız süt, 2 çay bardağı fıstık ezmesi, 2 çorba kaşığı ceviz, 1 çorba kaşığı kakao ve 4 kepçe tatlandırılmış whey proteini.
Süt ısıtılır ve fıstık ezmesi ile karıştırılır. Daha sonra diğer malzemeler de eklenir ve yoğurularak hamur yapılır. Hamur eşit parçalara ( 10 – 12 parça ) bölünür ve buzdolabında soğumaya bırakılır. Her bir porsiyon yaklaşık 250 kaloridir. Afiyet olsun…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder