25 Aralık 2013 Çarşamba

Protein Tozu Ne Zaman Kullanılmalı?



Protein tozu tüm dünyada gerek amatör gerek ise profesyonel sporcuların en çok tercih ettiği supplement türlerinin başında geliyor. Türkiye’de de artık oldukça fazla protein tozu tüketen amatör sporcu var ama yine de bu konuda dikkat edilmesi gereken bazı hususlar var ve biz de bu yazımızda bu konulara değinmek istiyoruz.
Protein tüketiminin, özellikle supplement yoluyla alınan proteinlerin tüketiminde dikkat edilmesi gereken konuların en önemlilerinden bir tanesi, günlük ne kadar protein tüketilmesi gerektiği. Yoğun şekilde spor yapan bir kişinin (erkeklerde) günlük protein ihtiyacı aşağı yukarı vücut ağırlığının kilogram cinsinden 1,5-2 katı kadar gramdır. Bu hesaba göre kabaca bir ortalamayla 80 kiloluk bir sporcu erkeğin günlük ihtiyacı 120-160 gram arası değişmektedir. Tabi herkesin bünyesi farklı olduğu için kişiden kişiye net rakamda oynamalar söz konusu olabilir. Protein ihtiyacı sporcunun kendi vücudunu izleyerek uzun vadede belirleyeceği bir durumdur.
Fakat protein tozu tüketiminde bir başka önemli konu vardır ki, genellikle hem sporcular hem de antrenörler tarafından es geçilmektedir; zamanlama.
Eğer ki günlük protein ihtiyacınızı doğru belirlediğinizi düşünüyorsanız, sıra bu ihtiyacın günün hangi saatlerinde özellikle önemli olduğunu belirlemeye gelmiştir.
Yapılan bilimsel araştırmaların sonucuna göre, günlük protein tüketiminde dikkat edilmesi gereken başlıca 2 zaman penceresi vardır.
Bunlar, uyandıktan hemen sonra ve antrenmandan hemen sonra olarak özetlenebilir. 
Protein tozu tüketiminde, günün ilk dakikalarında, yani uyanır uyanmaz yapılacak takviyenin önemi, vücudun güne hazır başlamasıdır ama bilinmeyen bir başka faydası da, sabah ilk iş yapılacak protein takviyesinin, yağ yakılmasında faydalı olduğudur. Bunun sebebi de vücudun gece boyunca aç kalmış olup, uyanmaya yakın saatlerde kas yıkımına başlamış olmasıdır. Güne ilk olarak protein tozu tüketimiyle başlarsanız, bu yıkım derhal durdurulmaktadır. 
Protein tozu kullanımında en doğru ve herkes tarafından en çok bilinen zaman ise, antrenmandan hemen sonrasıdır. Antrenman esnasında hasar gören ve yıpranan kasların tamiratına derhal başlanması için çok önemli olan antrenman sonrası protein tozu kullanımı, en verimli tüketim yöntemlerinden biridir.
Her ne kadar her sporcunun protein tozu tüketmeye ihtiyacı olmasa da, doğal gıdalarla günlük protein ihtiyacını karşılamakta güçlük çekenlerin vazgeçilmezi olan bu supplementin tüketiminde dikkat edilmesi gereken bir başka şey daha vardır. Hayattaki her şeyde olduğu gibi bu konuda da ölçülü davranılması gerekmektedir ve günlük protein ihtiyacının büyük yüzdesinin et, süt, balık vb. doğal gıdalarla temin edilmesi en sağlıklı ve doğru yaklaşımdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder